Geplaatst op
Heb jezelf het vermoeden dat je een eetstoornis hebt? Of denk je dat een van je naasten hier mee te maken heeft? Dan is het al heel moedig dat je hier informatie over gaat opzoeken. In dit korte artikel staan 3 belangrijke vragen bij een eetstoornis centraal, zodat je weet of de eetstoornis moet worden behandeld.
Wat is een eetstoornis?
Een eetstoornis is een mentale aandoening, waarbij degene juist erg veel óf juist te weinig eet. Diegene heeft een verstoord lichaamsbeeld en denkt dat het aankomen of afvallen nodig is om er beter uit te zien. Veelvoorkomende kenmerken is het obsessief veel sporten, het voortdurend met de weegschaal bezig zijn en het braken.
Wat voor eetstoonis heb ik?
De bekendste vorm is anorexia nervosa. Hierbij wil je stelselmatig gewicht verliezen door een psychische reden. Diegene heeft de behoefte om erg slank te zijn en eet ontzettend weinig. De kans is groot dat je anorexia hebt wanneer je tussen de twintig en dertig procent minder weegt dan het gebruikelijke lichaamsgewicht. Anorexia is ook zeker een psychische aandoening. Probeer in een open gesprek te achterhalen hoe zij over zichzelf denkt.
Ook heb je boulimia nervosa. Bij Boulimia heb je een verstoorde eetpatroon. Hierbij krijg je vaak de behoefte om heel veel te eten. Deze periodes wissel je af door weer een tijd niets te eten of te braken. Ook boulimia is een mentale ziekte en komt door innerlijke angsten, woede en meer.
Hoe wordt een eetstoornis behandeld?
Behandelingen zijn in vele varianten mogelijk. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit een individuele en een groepstherapie. Ook heb je de mogelijkheid om naar de andere kant van de wereld te gaan, bijvoorbeeld Zuid-Afrika, om zonder afleiding aan je herstel te werken. Samen met een therapeut bepaal je welke eetstoornis behandeling het beste bij je aansluit.
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel kennis opgedaan voor eetstoornissen. Veel sterkte toegewenst!